Маларийни паразити, резистентни на ключовите медикаменти, с които се лекува маларията сред пациентите, са се разпространили рязко в страни от Югоизточна Азия. Това обявиха учени от Великобритания и Тайланд, цитирани от Би Би Си.

Паразитите са се изместили от Камбоджа към Лаос, Тайланд и Виетнам, където половината пациенти не са могли да бъдат излекувани от лекарствата, които се дават като първи избор от лекарите, лекуващи малария. 

Изследователите твърдят, че откритието повдига ужасяващата вероятност за възможно разпространение на резистентни паразити и към Африка. Експертите обаче твърдят, че последствията може да не са толкова тежки, колкото са мислили.

Маларията се лекува с комбинация от две лекарства - артемизинин и пипераквин. През 2013 г. бяха засечени първите случаи на паразити, които мутират и развиват устойчивост на двете лекартсва - в западната част на Камбоджа. 

Означават ли новите открития за Азия, че пациентите с малария става невъзможно да бъдат излекувани? Не. Второ изследване, публикувано в същия журнал за инфекциозните болести "Лансет", показва, че половината пациенти не са били излекувани със стандартната терапия, но има и алтернативни медикаменти, които може да бъдат използвани вместо нея. 

По света възникват около 219 млн. случая на малария всяка година. Симптомите са усещане за тежък студ и треска, последвани от висока температура със силно потене. Без лечение маларийният паразит може да доведе до проблеми с дишането на пациента и отказ на органи. 

Болестта отнема живота на около 435 000 души всяка година, повечето от които са деца под 5-годишна възраст. 

Мениджър Нюз