Според изследване, публикувано в Aging Cells, е напълно възможно да върнем назад биологичния си часовник. „Коктейл“ от три лекарства (един хормон на растежа и три медикамента против диабет) успява да подмлади 9 пациента средно с 2 години и половина. Той е бил изпробван върху тях в рамките на 12 месеца.

Ние, хората, сме свикнали да определяме възрастта си спрямо броя на годините, които сме преживяли – това е нашата т.нар. „хронологична“ възраст. Съществува обаче още едно определение и то е свързано със скоростта, с която тялото ни остарява и болестите една по една започват да ни покосяват. Да, познахте – става дума за нашата „биологична“ възраст. Учените могат да я изчислят, като измерят химичните промени, които настъпват с годините в нашата ДНК. Общо взето петима 35-годишни може да са се родили в една и съща година, но да имат различна биологична възраст. И тя може да е по-малка или по-голяма спрямо хронологичната им.

В миналото учените успяха да разработят епигенетични часовници (т.е. биохимичен тест, който изчислява биологичната възраст). Те предсказват деня, в който даден човек ще умре. За конкретното изследване изследователите са използвали епигенетичен часовник, за да определят ефективността на коктейла.

Оказва се, че и при деветте пациента, върху които е тестван, биологичният часовник се връща назад (средно с 2.5 години). Нещо повече – кръвни проби, взети от 6 от пациентите 6 месеца по-късно показват, че ефектът на „подмладяване“ продължавал дори и след като престават да пият хормона на растежа и двете лекарства против диабет (dehydroepiandrosterone и metformin).

Разбира се, нужни са още тестове (най-малкото – върху повече хора), за да се провери дали същите резултати могат да се повторят.

Източник: Nature