Американска компания обяви, че е създала първата кърма от човешки култивирани клетки, която според тях е много по-питателна от сегашните формули. BIOMILQ, нова компания, базирана в Северна Каролина, вярва, че е разгадала мистерията и е открила начин да синтезира човешка кърма извън гърдите. Доскоро това се смяташе за твърде сложен за възпроизвеждане процес.

„Човешката кърма е изключително сложна – както по отношение на състав, така и като структура. Именно това прави пресъздаването ѝ извън кърмещия родител невъзможно“, казва д-р Дженифър Смиловиц, технически съветник от BIOMILQ.

С помощта на клетки от млечните жлези обаче специалистите създават мляко, в което откриваме изобилие от питателни хранителни вещества, които принципно не присъстват в сегашните формули. Освен това според BIOMILQ, за разлика от алтернативите, производственият процес на това мляко не вреди до такава степен на околната среда.

„Комплексността на млякото може да бъде постигната, като се пресъздаде сложната връзка между клетките, които го произвеждат, и условията, на които са изложени в тялото по време на процеса на кърмене“, казва д-р Лейла Стрикланд, съосновател на компанията.

Въпреки че млякото е създадено с помощта на човешки клетки, то не е 100 процента същото като кърмата. И все пак BIOMILQ съдържа голямо количество от макронутриентите, които откриваме в нормалната кърма, богата на олизахариди и други активни съставки, които не присъстват в традиционните формули.

Източник: Interesting Engineering