За съжаление на повечето хора, голяма част от спортните и културни мероприятия бяха отложени заради пандемията от COVID-19. Малко по малко обаче карантинните мерки по света започват да се облекчават. На фона на това няма как да не се запитаме какъв е рискът от провеждането на подобни събития? Нов мащабен експеримент, който ще бъде проведен с помощта на германска поп звезда и 4000 фенове, ще се опита да отговори на този въпрос.

Учени от Университетската болница Хале в Германия, финансирана от федералните провинции Саксония-Анхалт и Саксония се надяват, че ще могат да разберат как новия коронавирус се разпространява по време на мащабни събирания, като наблюдават 3 различни сценария по време на концерт на Тим Бендзко в Лайпциг на 22 август.

Доброволците – здрави хора на възраст от 18 до 50 години – ще бъдат тествани за COVID-19 48 часа преди концерта. Те ще могат да присъстват на него, само ако пробата им е отрицателна. Изследователите ще дадат на всеки човек по една маска за лице с филтър FFP2, както и флуоресцентен санитизатор за ръце. По този начин те ще могат да следят повърхностите, които публиката ще докосва най-често.

Нещо повече – хората ще бъдат снабдени с електронно устройство, което постоянно ще изпраща данни за тяхната дистанция, продължителност и контакт с останалите. Щом учените съберат всички необходими за тях данни, те ще ги прекарат през компютърен модел, който ще провери как точно коронавирусът би могъл да се разпространява от човек на човек.

По време на експеримента ще бъдат проведени 3 различни сценария. Първият ще е в обстановка, подобна на тази преди появата на COVID-19 (макар и с необходимите предпазни мерки като маски за лице). В него ще вземат участие 4000 души. Във втория сценарии (отново с 4000 души) влизането и движението на публиката ще бъде контролирано. Третата симулация пък ще включва само 2000 души, като те ще бъдат настанени на 1.5 метра един от друг.

„Пандемията от коронавируса парализира индустрията, занимаваща се с провеждане на събития. Всички големи концерти, търговски изложби или спортни събития са забранени, докато съществува риск от зараза. Ето защо е важно да разберем коя техническа или организационна рамка може ефективно да намали риска от инфекция“, коментира проф. Армин Уилингман, министър на икономиката в провинция Саксония-Анхалт.

За момента учените разполагат с изключително малко сериозни доказателства за начина, по който COVID-19 се разпространява по време на масови събития. Няколко проучвания обаче показват, че големите събирания предоставят отлична среда за предаване на заразата.

Източник: IFLScience