Невролози и невробиолози от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че най-обикновените аеробни упражнения спомагат за съхранението на остротатата на ума и ни позволяват да се справяме по-бързо с ежедневните задачи. На практика мозъчната активност се увеличава - без значение от възрастта.

По време на проучването учените са разделили доброволците (на различна възраст и от двата пола) в две отделни групи. В първата група хората са изпълнявали аеробни упражнения с цел да се активират отделни мозъчни зони, а във втората - упражнения, които не са свързани с голяма физическа активност.

Какъв е крайният резултат? Оказва се, че аеробните натоварвания подобряват значително когнитивните способности. Участниците в първата група постигнали по-добри резултати на тестове в сравнение с контролната група. Освен това подобряването на когнитивните способности било регистрирано сред участници на различна възраст.

Следващата цел на специалистите е да разширят системата си от упражнения, като включат нови, благодарение на които здравето на главния мозък ще се подобрява ежедневно.

Източник: MedicalXpress