Кафето е една от най-популярните ободряващи напитки в света`- всички го знаем. Но какви точно механизми задейства и защо не трябва да се пие вечер, ако искаме да не бодърстваме цяла нощ? Ето това изясни международен екип учени от Харвардската медицинска школа и университетите в Кеймбридж и Колорадо.

Те откриха неочаквани последствия от употребата на чашка ароматно кафе след вечеря.

Медиците организирали експеримент, при който дали на доброволци малко преди обичайното им време за лягане таблетки с доза кофеин, равняваща се на чашка кафе. На следващия ден повторили експеримента, като този път дали на доброволците плацебо.

В хода на наблюденията и изследванията на участниците станало ясно, че кофеинът връща назад стрелките на биологичния ни часовник – оказало се, че двойно еспресо, изпито преди сън, връща назад биологичния ни часовник с около 40 минути.

С две думи, кафето не само ободрява, но и в буквалния смисъл заблуждава вътрешния ни метроном, казват учените.

От тази особеност може да се извлече полезен ефект, добавят те, защото този механизъм на действие на кофеина помага на човек по-бързо да се справи със синдрома на смяната на часовите пояси. Своевременен прием на кафе или напитки с кофеин подпомага бързата адаптация към новото разписание, добавят изследователите.

Източник: Мениджър Нюз