Закуска сутринта, работа през деня, почивка вечерта и сън през нощта. 24 часовият ден е създал у човек специфичен модел на живот. Часовете, през които сме будни са разделени в график, които разпределя дейностите, които трябва да извършим през деня. Работим, вечеряме, релаксираме в точно определено време. Приемаме за естествено да прекарваме 7-8 часа от нощта в сън.

Няколко проучвания показват, че нарушаването на този цикъл може да направи хората по-податливи на заболявания като диабет, затлъстяване, стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания, предава The Guardian.

Според проучване, организирано в Англия, което включва почти 300 души в пенсионна възраст, най-доброто време, в което те може да си направят противогрипна ваксина, е сутринта, тъй като тогава имунната система на по-възрастните произвежда повече антитела, които да се борят с вируси.

Изследване на Harvard Medical School, което включвало 420 души на диета, открило, че хората, които ядат основното си хранене преди 15:00, свалят повече килограми от останалите.

Учени вярват, че повече от 2400 живота може да бъдат спасени, ако всички ваксини против грип биват слагани на по-възрастните пациенти преди обяд. Това е само едно от доказателствата, че извършването на дадена дейност в точно определен времеви отрязък е жизненоважно. Какво друго знаем за биологичния часовник, който контролира ритъма на нашия живот? Ето и отговорите на няколко въпроса свързани с този толкова значим фактор за човешкото съществуване.

Какво представлява биологичният часовник и защо нашите тела следват определен ритъм?

Учените твърдят с голяма увереност, че човешкият организъм работи с помощта на два часовника. Централен или „основен“ часовник, които представлява 20 000 нерва в хипоталамуса на мозъка, реагиращ на дневната светлина чрез оптичния нерв на окото. Този вътрешен часовник ни подсказва кога е време да се събудим или да заспим. Той е свързан с хормоналните нива и телесната температура, които се променят в рамките на 24 часовия ден.

Наскоро обаче учените открили, че други тъкани в тялото имат свои собствен периферен часовник, които е свързан с фактори на околната среда. Например храненето може да нулира този периферен часовник, свързан със стомашно-чревния тракт.

Вреди ли на здравето нарушаването на биологичния часовник?

Има множество доказателства, според които промените в биологичния часовник влияят негативно на нашето здраве. Хората, които работят нощна смяна, са изложени на значително по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Според едно изследване рискът при тях е с 40% по-голям в сравнение с хората, които работят през деня.

Кое е най-подходящото време за хранене, ако искаме да бъдем по-здрави?

Изследвания върху мишки ясно показват, че ако те се хранят само през времето, в което са „естествено будни“, което за тях е през нощта, проблемите с техния метаболизъм значително намаляват. Те са по-здрави и не достигат наднормено тегло, за разлика от мишките, които могат да ядат по всяко време от деня. Посланието на това изследване е просто: Обядът трябва да бъде най-обилното ви ядене през деня.

Кое е най-доброто време за сън, ако искаме да бъдем по-бодри и креативни?

Отговорът на този въпрос е строго индивидуален. Някои хора са нощни птици, а други са ранобудни. Mimi Shirasu-Hiza, изследовател по съня в Columbia University, твърди, че еднократната 8-часова дрямка може да не е най-добрият вариант за всеки.

 „Като нощна птица, за мен най- най-пълноценното време от деня е между 22:00 и 2:00 часа през нощта. Тъй като имам малки деца, преминах на бимодален или сегментиран модел на спане. Лягам си с децата в 20:00 часа и ставам в 22:00, за да поработя няколко часа, след което заспивам отново и ставам заедно с тях сутринта. Има доказателства, че този модел на спане не е толкова необичаен за съвременния живот“, казва тя.

Кое е най-доброто време за занимания със социалните мрежи в днешната култура на постоянна свързаност?

Сънят действа освежаващо както на ума, така и на тялото. Проучване, включващо 509 милиона туита, изпратени от 2.4 милиона потребители, открива, че съобщенията изпратени между 8:00 и 9:00 часа сутринта са най-весели и оптимистични. Спадът на активността между 15:00 и 18:00 часа показва, че по това време хората са по-склонни да препубликуват чужди туитове, а не да направят свои. Най-емоционалните съобщения в социалната мрежа са концентрирани в периода между 22:00 и 23:00 часа, когато потребителите са „по-концентрирани и бдителни, но също така и по-раздразнителни“, твърдят изследователите.

Източник: Мениджър Нюз