Не е тайна, че доста от нещата, с които запълваме свободното си време днес, хем ни помагат да се отпуснем, хем ни правят по-умни. Просто трябва да погледнем на тях от малко по-различен ъгъл, пише Business Insider.

В следващите редове ще откриете най-често срещаните хобита, които могат да спомогнат за развитието на нашите мисловни умения.

Свирене на музикален инструмент

Слушането на музика е отлично развлечение. Знаехте ли обаче, че свиренето на инструмент помага на творчеството, аналитичните умения, езика, математическите способности, моторно-двигателния апарат и др? То заздравява онази част от мозъка, наречена corpus callosum, която помага в изпълнителните умения, на паметта, на способността да разрешаваме проблеми и на цялостните мозъчни функции, колкото и да е възрастен човекът.

 Четене

Гледането на филм е забавно, но не може да се сравнява с прочитането на хубава книга. Няма значение каква. Тогава въображението ви се активира и помага на историята да оживее пред очите ви. Четенето подобрява способността да решаваме задачи, да разрешаваме проблеми. Като съчетаваме различни парченца знание заедно, по-добре се ориентираме в ежедневния живот, можем да прозираме повтарящите се модели наоколо, да разбираме процесите, които се случват, и точно да интерпретираме и отговаряме на чувствата на другите.

Тренирайте редовно

Няма нужда да се подлагате на 2-месечни изтощителни тренировки във фитнеса, само за да влезете във форма за лятото. Ще постигнете много по-добри резултати, ако просто тренирате редовно през цялата година. По този начин в клетките ви ще се влива протеин (BDNF), който подобрява паметта, фокусирането, концентрацията и разбирането.

Седите прекалено много на едно място? Това ще има точно обратния ефект. Затова спортувайте!

Чужди езици

Забравете за логическите задачи. Изследванията сочат, че хората, които владеят два чужди езика, са по-добри в решаването на пъзели от онези, знаещи само един. Успешното усвояване на нов език ще позволи на мозъка ви да се справя по-добре с различни взискателни задачи.