Използвайки генетично модифицирана мая за печене на тестени изделия, учени успяха да открият лесен начин за създаване на артемизин - едно от най-важните лекарства в борбата с маларията, съобщава Science News.

Миналата година екипът на д-р Си Джей Падън обяви, че вече е успял да ферментира модифицираната мая, така че да получи аморфадеин, който е предшественик на артемизинова киселина. При новото си изследване, те подобрили силата на аморфадеина и след това открили начин за превръщане на артемизиновата киселина в артемизин. В резултат на това поситжение процесът по серийното производство на артемизин може да бъде ускорен значително.

В последните години лекарствата, базирани на артемизин, се превърнаха в основно средство за борба с паразитите, пренасящи малария. За съжаление обаче настоящият процес на производство на артемизин изисква отглеждане на специално растение в продължение на месеци, премахването и изсушаването на листата и извличането на веществото. В същото време дългият процес, високата цена на суровите ресурси и липсата на достатъчно производители правят производството на лекарството скъпа и несигурна инициатива.

Според д-р Падън, откритията на екипа му могат да дадат път на мащабен промишлен процес, който да осигури нужните в глобален план количества артемизин независимо от несигурностите, които се свързват с традиционното ботаническо производство.