Бустерна доза от нова ваксина срещу малария поддържа високо ниво на защита срещу болестта, съобщават изследователи, цитирани от Франс прес. 

Това увеличава надеждите, че евтиният препарат може да бъде произведен в голям мащаб в рамките на няколко години.

Ваксината, разработена от учени от Оксфордския университет, може да се окаже повратна точка в борбата срещу болестта, обяви международен изследователски екип в сп. "Lancet Infectious Diseases".

Маларията - паразитно заболяване, предавано от комари, само през 2020 г. е отнела живота на 627 000 души, предимно на африкански деца.

Миналата година друг препарат, произведен от британския фармацевтичен гигант "ГлаксоСмитКлайн" (GSK), стана първата ваксина срещу малария, препоръчана за масова употреба от Световната здравна организация (СЗО). Оттогава тя е поставена на над един милион деца в Африка.

Изследванията обаче показват, че ефективността на ваксината на "ГлаксоСмитКлайн" е около 60 процента и значително намалява с течение на времето, дори и с бустерна доза.

Според проучване, публикувано миналата година, ефективността на ваксината R21/Matrix-M на Оксфорд за предотвратяване на малария се е оказала 77 процента. Това е първият случай, в който ваксина надхвърля целта за 75 процента ефикасност, фиксирана от СЗО.

За целите на проучването 450 деца на възраст от пет до 17 месеца в Буркина Фасо, където маларията е причина за около 22 процента от всички смъртни случаи, са получили три дози през 2019 г.

Децата са били разделени на три групи: две от тях са получили различни дози от адюванта Matrix-M - съставка на ваксината, патентована от "Новавакс" и използвана също във ваксината срещу КОВИД-19 на американската биотехнологична компания, а третата контролна група е получила препарат срещу бяс.

Преди дъждовния сезон на 2020 г., когато случаите на малария се увеличават, на 409 деца е била поставена бустерна доза.

Според резултатите от фаза 2 на проучването, публикувани днес, в групата, която е получила най-високата доза адювант, ефективността на ваксината е нараснала до 80 процента. При най-ниската доза тя е  била 70 процента, допълва БТА. Най-важното е, че месец след получаването на подсилващата доза антималарийните антитела са стигнали до ниво, подобно на наблюдаваното след първите дози, получени една година по-рано, показва проучването.

Оксфорд си партнира с индийския Серумен институт, който е най-големият производител на ваксини в света.

От института казват, че "целят и са в състояние да  произвеждат 200 милиона дози годишно от началото на следващата година. За сравнение - от "ГлаксоСмитКлайн" имат готовност за производството на между шест и 10 милиона дози на година, които не са достатъчни за 40 милиона деца, нуждаещи се от четири дози през първата година.

Оксфордската ваксина срещу малария освен това е наполовина по-евтина от тази на "ГлаксоСмитКлайн".

По-късно тази година се очакват резултатите от фаза 3 на проучването, включващо 4800 участници в четири държави, което потенциално може да доведе до одобрение на ваксината.