Британски учени от Лондонското училище по хигиена и тропически болести установиха, че случаите на потенциално смъртоносните малария и денга – болести, разпространявани от комари – са се увеличили заради климатичните промени. Техните открития са публикувани в Lancet Planetary Health.

От 2000 г. насам в африкански държави като Судан и Еритрея, както и в Колумбия, е отчетен значителен ръст на заболели от денга. Ако в началото на 21-ви век броят им е бил 505,4 хил., то през 2019-та тази цифра се увеличава до 5,2 млн.

Денга е особено опасна и болезннеа инфекция, причинена от вируса денга, който се предава от комари. Позната е също и като „трошаща костите“ треска, тъй като причинява толкова силна болка, че човек има усещането, че костите му се трошат.

Според специалистите именно увеличаването на парниковите газове прави комарите далеч по-опасни - гобалното затопляне удължава сезона, през който насекомите чрез ухапвания предават болести на хората.

Експертите прогнозират, че при повишаване на температура на Земята с 3,7 градуса по Целзий до 2100 г., жертвите на болестите, пренасяни от комарите, значително ще се увеличат. Още през 2080 г. около 8 милиарда души могат да бъдат изложени на риск от заразяване с малария и денга, което е с 4,7 милиарда повече спрямо 1970-1999 г.

Днес маларията е една от водещите причини за смърт в света, особено сред децата в Третия свят. През 2009 г. 225 милиона души са заразени с малария, а през 2010 г. 655 000 умират. По-голямата част от смъртните случаи от малария са в Африка на юг от Сахара. През 2019 г. повече от 90 процента или около 240 милиона от случаите на малария са регистрирани в Африка, сочат данни на Световната здравна организация. Маларията се причинява от вътреклетъчни паразити от род Plasmodium. До средата на 20 век маларията се е срещала и в България. Причинителят на заболяването се предава при ухапване от комари от род Anopheles. В свободни страни маларията може да се пренесе от хора, пътували в области с голяма честота на случаите на малария. Освен заразяване при кръвопреливане и лабораторни злополуки, предаването от човек на човек е възможно само при бременността от майката на детето, ако плацентата е наранена (най-вече при раждане).