Поведението на човек може да се влияе от събития, случили се в предни поколения от рода му, които се предават под формата на спомени, съобщава ВВС.

Става въпрос за вид генетична памет, която е открита при изследвания с животни.

Учени са установили, че мишките, които биват специално обучени да избягват определен вид миризма, предават това умение на своите "внуци". Първоначално животинките се в възпитават да се страхуват и отбягват миризма на цъфнал цвят на череша, след което учени от университета Емори анализират ДНК материала в техните сперматозоиди.

Оказва се, че онази секция от ДНК модела, която е отговорна за чувствителността към миризмата на цъфнала череша, е станала по-активна в сперматозоидите на мишката. След това както директните потомци на мишките, така и потомците на техните потомци се развиват като "изключително чувствителни" към цветовете на черешите и отбягват миризмата на цъфналото плодово дърво въпреки, че реално никога не са го срещали преди това в живота си.

"Изживяванията на родителите дори преди самото зачеване на потомството определено влияят на структурата и функцията на нервната система на следващите поколения", се казва в проучването.