Следродилната депресия е съвсем реално медицинско състояние, което трябва да се третира правилно. Изключително неправилен и опасен подход е да подцените това състояние у новата майка и да я обвините, че преувеличава. Ако искате да помогнете на половинката си или на близка, която страда от подобно състояние, е важно да използвате правилните методи и в никакъв случай да не подценявате начина, по който се чувства, защото той не е нито пожелателен, нито въображаем.

И да, майките, които страдат от следродилна депресия, обичат децата си! Не съжаляват, че са майки. Не искат да изоставят децата си. Те просто имат нужда от помощ и подкрепа!

Следродилната депресия се свързва с химични, социални и физиологични изменения, които настъпват в организма след появата на бебето и са резултат от рязък хормонален спад след раждането. Вероятно това се дължи на факта, че нивата на естроген и прогестерон по време на бременността се увеличават многократно, а след раждането рязко спадат и само 3 дни след появата на бебето нивата им се приравняват до обичайните си стойности - още една предпоставка за следродилна депресия.

Никоя жена не е застрахована, че подобно състояние няма да я сполети. Дори това да стане майка да е била мечтата й, дори да е летяла в облаците от щастие по време на цялата си бременност. Това по никакъв начин не изключва опасността организмът й да реагира по неочакван начин при резките хормонални промени. Симптомите на следродилната депресия лесно могат да бъдат пропуснати, което прави ситуацията още по-опасна, защото колкото по-бързо се изправите срещу проблема и вземете мерки, толкова по-добре. Симптомите включват проблеми със съня, промени в апетита, умора, спад в либидото, чести промени в настроението. Общо взето все неща, която всяка родилка може да изпита. Това, за което обаче трябва да наблюдаваме, са други симптоми на депресията, които я съпътстват - например загуба на желание за живот, чувство на безполезност, безнадеждност, чувство на непълноценност и на невъзможна грижа за бебето и безпомощност. В по-тежките случаи се наблюдава дори желание да нараним себе си или някой друг.

Ето какви превантивни мерки можем да вземем:

Здравословният начин на живот е винаги сигурно противодействие на депресивните състояния. Включването на физическа активност като разходка с бебето и/или леки упражнения учудващо много подобряват настроението.

Омега-3 мастните киселини спомагат за борбата със следродилната депресия. Ниският прием на омега-3 в храната е свързан с развитието на този тип депресия. Опитайте се да приемате добавки или поне да увеличите приема на храни като ленено семе, чия, сьомга, сардини, други по-мазни риби.

Рибофлавин или витамин B-2 може също да помогне за намаляване на риска от развитие на следродилна депресия. Проучване, публикувано в „Journal of Affective Disorders“, изследва този витамин заедно с фолиева киселина, кобаламин и пиридоксин. Рибофлавин е единственият, за който е установено, че има положителен ефект върху промените на настроението.

Жълтият кантарион лекува депресия. Съществуват известни доказателства, че тази билка е ефективна при лечение подобни състояния. Лавандулата също е известна със своите успокояващи свойства.

Много е важно жената да не пренебрегне напълно себе си след раждането и да се превърне единствено в слугиня и кърмачка на своето дете. Почивайте си, търсете помощ и приемайте такава, когато ви предлагат, грижете се за себе си, не се изолирайте от външния свят. За да бъдете пълноценна и щастлива майка, първо трябва да бъдете пълноценен и щастлив човек.

Цветелина Велчева