Усещане за празнота в корема
По време на бременността бебето постепенно расте и избутва вътрешните органи, но след раждането те не се връщат веднага на мястото си. В същото време кожата и мускулите не се възстановяват. След два месеца вероятно те ще се върнат в предишното си положение.
Някои жени възстановяват теглото и състоянието на кожата, сякаш не са раждали, при други разтяганията и стриите остават за цял живот.

Червени очи
Често след раждане жените забелязват, че по склерата на окото им има червени нишки, защото са се напъвали сило. Много родилки  не го правят правилно, особено при първо раждане, и от пренапрежение кръвоносните съдове в очите се пукат. С течение на времето очите се възстановяват.

Може да има по-силни болки, отколкото по време на раждане
Понякога раждането е почти безболезнено заради упойките и епидуралната анестезия. А при секцио жената е под обща или местна анестезия.
След раждането шевовете могат да дърпат и да болят (от цезарово сечение или перинеални разкъсвания), гърдите често болят от силния прилив на мляко, при кърмене може да има болезнени спазми при контракции на матката. И това продължава не няколко часа, а няколко дни или дори седмици.

Лохии
След раждането се отделят лохии, наподобяващи менструация. Това продължава 40-50 дни и, ако лекарят е забравил да предупреди жената, това може да я изплаши.

Силна жажда
След раждането ужасна жажда може да мъчи жената, така че не забравяйте да се запасите с вода. Можете да пиете до 2 литра на ден или дори повече. Има няколко причини за това: тялото попълва баланса на течности след загуба на кръв, хормоните бушуват, млякото започва да се образува. Всичко това задейства определени процеси в организма и се чувствате като пътник в пустинята.

Приливите на мляко са болезнени
Млякото може да се образува наистина в невероятни количества. Докато вашият мъж се радва, че гърдите ви са се увеличили с два размера, вие може да чувствате болка, тежест, дискомфорт, температурата може да се повиши. Процесът на кърмене също е болезенен, защото предизвиква контракции на матката.

Продължава на страницата на Новите родители