Кафето става вредно едва след шестата чаша, установиха изследователи от Южна Австралия.

Те са се съсредоточили върху гена CYP1A2, който отговаря за обработката на кофеина. Оказва се, че дори хората с този ген, помагащ за по-бързия метаболизъм на кафето, имат проблеми след шестата чаша.

Това едва ли ще промени ежедневието на повечето хора, които не пият повече от 3-4 чаши кафе на ден. Изключение обаче са финландците, които често консумират по осем кафета.

Според кардиолозите кафето увеличава риска от инфаркт с 50 процента, след като човек изпие общо два милиона чаши за цялото си съществуване. Американската асоциация на кардиолозите посочва, че кафето има и плюсове, и минуси. То помага за освобождаването на мастни киселини от тлъстините, които могат да се използват за енергия. Освен това стимулира нервната система.

Хората, загрижени за своето сърце, трябва не само да внимават за броя чаши, които консумират на ден, но и за съставките, които слагат в кафето като захар, сметана и ароматизатори. Те съдържат много калории, които не са полезни за сърцето.