Американски учени твърдят, че прекомерната консумация на сладки храни може да намали способността ни за учене и запомняне на информация, съобщава abcfact. До това заключение за стигнали експерти от Университета на Калифорния в Лос Анджелис след проведени редица експерименти. 

За своето проучване, учените са изследвали две групи плъхове, като на едните е даван разтвор на царевичен сироп, обогатен с фруктоза. Според професора по неврохирургия Фернандо Гомес - Пинила, след "захарната диета" гризачите от първата група изпитват затруднения в ориентирането из лабиринт. Те се движат много по-бавно за разлика от другите гризачи и не могат да си спомнят, как да се измъкнат от лабиринта. 

На базата на това изследване, биолозите отбелязват, че консумирането на твърде много захар може да попречи на инсулина да регулира правилното усвояване на глюкозата от клетките. Тази способност на инсулина е важно условие за нормалното протичане на процеса на мислене. "Нашето изследване показва, че прекомерната консумация на фруктоза вреди на мозъка, както и на тялото", казва Гомес - Пинила.Po. Според него поддържането на високо ниво на глюкоза в кръвта за дълго време променя способността на мозъка да възприема нова информация и да съхранява научените вече данни.

"Тези резултати предполагат, че това, което ядем се отразява на начина, по който мислим", казва ученият. Резултати от изследване, проведено от тях, публикувани в Journal of Physiology.

Източник: Мениджър Нюз