Китайски и израелски медици са открили сериозни нарушения в работата на имунитета у хора, прекарали тежка форма на Ковид-19, които показват, че прекомерната активност на имунните клетки вероятно е главен фактор за развитие на болестта, съобщи ТАСС.

Резултатите от проучванията са публикувани в сп."Нейчър Медисин", пише БТА. "Изследвахме състава на образци от течност от бронхите на носители на Ковид-19 в различна степен на развитие на болестта и на здрави хора. Наблюдението ни и изследванията на колеги показват, че цитокиновата буря, мощната възпалителна реакция, караща имунитета да атакува клетките, е пряко свързана с тежестта на развитие на заболяването", пишат авторите.

От началото на бума на коронавируса в китайския гр.Ухан медици и биолози от цял свят се опитват да разберат кои фактори и особености в работата на организма влияят на вероятността от развитие на тежки форми на Ковид-19 и от летален изход. През последните месеци биолозите установиха, че болестите на сърцето и съдовете повишават вероятността от смърт от зараза с вируса SARS-CoV-2 почти пет пъти

Още в първите дни от началото на епидемията китайски медици говорят за това, че прекомерно активния имунитет не помага на разболелите се да оздравеят, а обратно - задълбочава болестта, способства за развитие на възпаление на белодробната тъкан и на други нарушения в работата им, с което помагат за разпространението на вируса.

Медици и биолози от Китай и Израел под ръководството на проф. Чжан Чжън от Трета народна болница в Шънджън са открили нови аргументи в полза на тази теория, като са сравнили течности от белите дробове на здрави хора и на пациенти с Ковид-19.

Специалистите открили, че активността на определени видове Т-клетки, които отговарят за борба с вируса и изработването на антитела, са значително по-ниски при болни от Ковид-19 в критично състояние. В същото време обаче в организмите им имало необичайно много други видове имунни тела, свързани с развитието на възпаления и реакция на подобни процеси. Учените предполагат, че тези клетки са непосредствено свързани с тежките форми на Ковид-19 и една от причините за влошаване на състоянието на заразените. В белодробните течности на тези пациенти имало значително повече цитокини.