Нека си го кажем, човешката сексуалност е сложно нещо. Вероятно има толкова различни сексуални предпочитания, колкото и вкусове към храната. И както кулинарните ни вкусове, сексуалните ни предпочитания варират от страна до страна, от човек до човек и от ден на ден.

По тази причина опитите да се опише „нормалната“ сексуалност са пълно безумие. Разнообразието е толкова голямо, че няма статистика, която може да обхване какво чувстват повечето хора. BBC Future се опита да надникне в наличните данни, за да получи идея за целия спектър на човешката сексуалност – като се започне от това от колко секс имаме нужда до това какво точно правим под завивките.

Излишно е да казваме, че това върви с някои сериозни уговорки. Проучванията на сексуалното поведение не са особено надеждни: като се има предвид, че говоренето за секс може би е още донякъде табу, участниците може да не разкриват цялата истина или обратното, може да имат нужда да украсят отговорите си с дръзки хвалби. Тези статистически данни не са евангелска истина, но трябва да се гледа на тях по-скоро като на обща информация, при наличните свидетелства за спектъра на сексуалния живот през 21. век.

Изключително трудно е да се проследят различните сексуални ориентации: между 1 и 15 процента от хората се определят като хомосексуални – в зависимост от това кого питате, как питате, и дали изследвате привличането, поведението или идентичността. Независимо от това, скорошни изследвания по цял свят предполагат, че някои хора са напълно лишени от каквото и да било сексуално желание (което не означава, че никога не са имали връзки). Както и с всички останали ориентации, точната честота не е известна, но има нарастващо движение за видимост и признание от страна на асексуалните хора.

Доколко искаме секс? Между 0,4% и 3% от хората са асексулни

Едно разпространено погрешно схващане е, че за „неангажиращ“ се брои само сексът с непознати. В действителност има много нива на секс без обвързване, сред които анонимният „секс за една нощ“ е нещо сравнително рядко, както показва изследване, проведено през 2009 г. в САЩ. С други думи, за около 50 % от населението „е по-сложно“.

С кого правим секс? 2% - с проститутка, 9% - с непознат, 12% - с приятел, 53% - с дългосрочен партньор, 24% - в неангажираща връзка

Колко често правим секс? Данните са базирани на глобално проучване върху секса в САЩ, което обхваща повече от 50 хиляди респонденти над 18-годишна възраст. И въпреки честотата на актовете спада с възрастта, тя не е толкова ниска, колкото си представяте. Скорошно изследване сред най-възрастните (хора над 70 г.) установява, че поне 50 процента правят секс повече от два пъти в месеца, а 11 процента се радват на редовен секс всяка седмица.

Колко често правим секс? 18% - нито веднъж през последната година, 8% - веднъж в годината, 28% - 1-2 пъти в месеца, 40% - 1-3 пъти в седмицата, 6,5 % - 4 или повече пъти в седмицата

Какво правим най-често. Тези цифри се основават на анонимно изследване на близо 2 хиляди респонденти  на възраст между 18 и 59 години в САЩ, като отговор на въпроса за последния път, когато са правили секс.

Вагинален секс - 86% от жените, 80% от мъжете; орален секс - 67% от жените, 80% от мъжете; анален секс - 3,5% от жените, 9% от мъжете.

Колко дълго продължава сексът? Въпреки че според данните лесбийките правят секс не толкова често, колкото гей мъжете и хетеросексуалните двойки, изглежда в този случай качеството компенсира количеството, сочи проучване, проведено в Канада и САЩ.

Колко продължава сексът? При гей жените: 34 - 45 минути. При гей мъжете и хетеросексуалните: 15 - 30 минути.

Обикновено се приема, че само жените симулират оргазъм. Но скорошно проучване в САЩ откри, че немалък брой мъже също го правят. Причината, както можете да очаквате, е че често те не се чувстват в настроение, но не искат да разстройват партньорите си. Въпреки че самите те го правят, само около 20 процента от мъжете смятат, че техният партньор може да прави същото.

Колко от нас са симулирали оргазъм? 25% от мъжете, 50% от жените.