Хората днес правят по-малко секс, отколкото преди две десетилетия

10 февруари 2019 г., 12:00
3753

 altafulla / Shutterstock

Ново проучване, обхващащо над 26 хиляди души, потвърди нещо, което често чуваме в последно време – хората правят по-малко секс. Изглежда, че възрастните в САЩ правят до девет пъти по-малко секс, отколкото през 90-те. Интересното е, че тази зависимост се запазва, независимо от възраст, пол, раса, регион, образование и заетост. Смята се, че за този спад са отговорни множество фактори, сред които социалните медии и промяната на традиционните роли в семейството. 

Според статистиките от миналото хората, които са женени или живеят с партньор, правят секс по-често от самостоятелно живеещите. Но според последните изследвания т. нар. „предимство на брака“ намалява, като семейните двойки по-рядко отделят време за ласки в сравнение с предшествениците си от по-миналото десетилетие. Тогава брачните двойки правят секс около 69 пъти в годината, докато през 2014 тази стойност е близо 56. 

„Тези данни показват сериозен обрат спрямо предишните десетилетия по отношение на брака и секса – обяснява водещият автор на изследването, Джийн М. Туендж от Държавния университет на Сан Диего в САЩ.

„През 90-те женените хора правят секс повече пъти през годината, отколкото неженените, но към средата на следващото десетилетие

тенденцията се обръща.“

Изглежда за обаче всички възрастни в САЩ тенденцията е към по-малко сексуална активност. Между 1995 и 1999 г. хората правят секс средно 62 пъти през годината, но до 2010 тази стойност пада до 54 пъти годишно. 

Когато излизат данни, че поколението Y пие по-малко, пуши по-малко и прави по-малко секс, мнозина бързат да се присмеят на днешните млади за това, че не се забавляват. Но изглежда причината е, че те са по-малко склонни да бъдат в дългосрочна връзка в сравнение с техните предшественици. Може и причината да е, че поколението Y не чувства такава нужда да прави секс и се интересува повече от други неща в свободното си време.

И макар че младите днес правят по-малко секс от хората на същата възраст в предишните поколения, по-възрастните са още по-малко сексуално активни от тях. За всяка година след 25 учените установяват, че хората правят секс 1,8 пъти по-малко годишно. 

Изглежда, че покачващият се брой на хората, живеещи без партньор, които като цяло правят по-малко секс, заедно със спада в честотата на брачния секс до голяма степен са отговорни за наблюдаваната тенденция. 

Източник: IFLScience

 

Коментари