Пикът на заразата от коронавирус в България ще е точно след 2 седмици. Това прогнозира Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) към Вашингтонския университет. Той е основан през 2007 г. в Сиатъл и е финансиран от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, която миналия месец дари 100 млн. долара за борба със заболяването, пише Мениджър Нюз. Предприемачът Бил Гейтс почти ежедневно споделя мнението си по темата, а прогнозите на IHME се използват от много правителства по света.

Моделът, изготвен от специалистите, показва, че най-голяма нужда от респираторни апарати и болнични легла, включително такива за интензивно лечение, ще има на 24 април, като след тази дата стойностите постепенно ще спадат, а след 6 юни вече няма да има пациенти, настанени в лечебни заведения.

Броят необходими респиратори за пиковия ден ще е 74, а нужните болнични легла за медицински грижи и лечение на заразени  ще са 349, като към момента страната разполага с 17 973. На интензивно лечение ще са 84 души, посочват още експертите.

Източник: IHME

Според тях общо смъртните случаи у нас ще достигнат 303, като последният от тях ще бъде регистриран на 27 май. Най-много починали се очаква да бъдат регистрирани в периода 18 април – 3 май – между 8 и 10 души на ден.

Прогнозният модел отчита възможните резултати за 30 държави на базата на условието, че социалното дистанциране продължи до края на месец май 2020 година.

В Австрия пикът на настаняване в лечебни заведения и обдишвани болни е бил на 6 април, когато е имало нужда от 653 легла и 136 респиратора. Прогнозираният пик на смъртността е на 7 и 8 април, когато като окачван брой са посочени общо 38 починали. В действителност за периода са отчетени 52-ма. В Румъния се очаква пик на 11 април, в Гърция – на 18 април.

В САЩ, епицентъра на COVID-19, IHME отбелязва, че предстои отчитане на най-високи стойности в следващите 3 дена. Най-много легла, 95 202, ще са нужни на 13 април, а на 12 април ще бъде отчетен рекорден брой смъртни случаи – 2212. Последният пациент ще бъде изписан в края на юни.

Източник: IHME