Секциото влияе не само на бебето, но и на еволюцията

23 март 2019 г., 18:23
27284

Снимка: Lolostock / Shutterstock

Честото прибягване до секцио при раждане оказва влияние върху еволюцията на човека, доказа ново проучване.

Много съвременни майки раждат с Цезарово сечение, защото тазът им е твърде тесен. И според проучвания случаите, при които бебето не може да се побере в родовия канал, са се увеличили от 30 на 1000 раждания през 1960 година на 36 от 1000 днес.

Исторически погледнато тези гени не са се предавали по наследство от майка на дете, защото в миналото тези жени са умирали по време на раждането.
Въпреки това обаче тенденцията се затвърждава, твърдят австрийски изследователи.

Един въпрос на еволюцията остава без отговор - защо тазът на жената не се е разширил през вековете?

Главата на човешкото бебе е по-голяма в сравнение с тази на приматите. И маймуните например раждат без проблеми.

Учените правят математически модел на новородените като използват средно статистически данни, предоставени от Световната здравна организация и установяват, че това, което се наблюдава е нелогично от гледна точка на еволюцията. От една страна по-едрото бебе вероятно ще е по-здраво, от друга, ако наедрее прекомерно в утробата, създава риск при раждане. Който в миналото е водил до смърт като на майката, така и на бебето. И въпреки това в днешно време женският таз не е станал по-широк. Така явно работи естественият подбор.

Децата, които се раждат днес са по-едри, а тазът на младите майки – тесен. Налага се раждането да стане оперативно. И все повече жени раждат със секцио като увеличението на тези случаи за последните 50-60 години е значително - близо 10-20 %.

Дали в бъдеще тенденцията ще се увеличава.

„Едва ли. И ако това се случва, ще е слабо и бавно“, коментират специалисти от университета във Виена.

„Аз не вярвам, че един ден болшинството деца ще се раждат със секцио“, обощи д-р Филип Митероекер, ръководител на проучването.

Вече е доказано, че секциото не носи ползи за бебето. Напротив. Повишава риска от артрит в детската възраст, от възпалителни заболявания на червата, както и от автоимунни болести.

Учените смятат, че родените със секцио, са с по-слаба имунна система. Защото при естествено раждане бебето минава през родовия канал и се среща с бактерии, които укрепват имунитета му.

Източник: Новите родители

Коментари