Честото прибягване до секцио при раждане оказва влияние върху еволюцията на човека, доказа ново проучване.

Много съвременни майки раждат с Цезарово сечение, защото тазът им е твърде тесен. И според проучвания случаите, при които бебето не може да се побере в родовия канал, са се увеличили от 30 на 1000 раждания през 1960 година на 36 от 1000 днес.

Исторически погледнато тези гени не са се предавали по наследство от майка на дете, защото в миналото тези жени са умирали по време на раждането.
Въпреки това обаче тенденцията се затвърждава, твърдят австрийски изследователи.

Един въпрос на еволюцията остава без отговор - защо тазът на жената не се е разширил през вековете?

Главата на човешкото бебе е по-голяма в сравнение с тази на приматите. И маймуните например раждат без проблеми.

Учените правят математически модел на новородените като използват средно статистически данни, предоставени от Световната здравна организация и установяват, че това, което се наблюдава е нелогично от гледна точка на еволюцията. От една страна по-едрото бебе вероятно ще е по-здраво, от друга, ако наедрее прекомерно в утробата, създава риск при раждане. Който в миналото е водил до смърт като на майката, така и на бебето. И въпреки това в днешно време женският таз не е станал по-широк. Така явно работи естественият подбор.

Децата, които се раждат днес са по-едри, а тазът на младите майки – тесен. Налага се раждането да стане оперативно. И все повече жени раждат със секцио като увеличението на тези случаи за последните 50-60 години е значително - близо 10-20 %.