Осем от десет жени казват, че предпочитат вагинално раждане пред цезарово сечение. И все пак секциото продължава да се практикува твърде често.

Това са два различни начина на раждане и е добре да знаете особеностите им, ако сте бременна или планирате бременност. Така ще сте подготвена какво да очаквате и няма да се окажете неприятно изненадана.

На първо място, за разлика от вагиналното раждане, цезаровото сечение е хирургична операция, която трае между 20 и 30 минути (стига да няма усложнения). Обикновено е планирана и не трябва да се извършва преди 39-та седмица (освен в екстрени случаи).

Ето и отговорите на най-важните въпроси, както и основните разлики между вагинално раждане и цезарово сечение по отношение на различните показатели.

Снимка: Shutterstock

1. Какви са усещанията по време на секцио

При хирургичната операция няма разширение и болка не присъства. По принцип се извършва със спинална анестезия, която след няколко минути причинява сензорно и двигателно обезболяване от пъпа до долните крайници. Но ви позволява да останете будни.

Ефектът от упойката трае между час - час и половина и е необходимо да се постави катетър на пикочния мехур. През следващите 24 - 48 часа болката се контролира с интравенозни аналгетици и противовъзпалителни средства.

2. Какво да очаквате в операционната при секцио

В операционната зала майката остава будна и реално проследява раждането на бебето. В зависимост от ситуацията бащата също може да присъства, стига да е допустимо в съответната болница.

Майката обаче не може да поеме бебето веднага в ръцете си и да го задържи, тъй като операцията трябва да приключи. Това създава едно особено усещане на непълноценност, незавършване на раждането, дори тъга, което може да се задълбочи в определени случаи.

3. Какво се случва от гледна точка на бебето при такъв тип раждане

Да излезеш на светло в операционната зала е като да се събудиш внезапно. Преходът от прохладната и тъмна амниотична течност към студената хирургическа светлина се случва внезапно и адаптацията към извънматочния живот е по-травматична при цезаровото сечение.

Според някои специалисти това дори може да доведе до респираторен стрес, три пъти по-висок отколкото при бебета, родени по нормален път. Причината е, че при секцио белите дробове нямат онова време, за да се подготвят да дишат, с което получават нормално родените бебета, докато преминават през родовия канал.

4. Колко бързо е възстановяването след секцио

Цезаровото сечение не причинява лезии в перинеума, което може да се случи при вагинално раждане. Но пък включва 10 - 12 см белег над пубиса, точно под линията на бикините.

За да извади бебето, гинекологът прави прорез на кожата, след това на мускулните влакна в тази област и накрая на матката. Това е пълноценна операция, която има нужда от определено време, за да се възстановят всички засегнати места.