Депресивните състояние обикновено се преодоляват трудно. Нерядко в помощ влизат медикаменти, които да изкарат човек от хватката на депресията. Но учените от САЩ са идентифицирали лесен начин за нейното преодоляване.

Експертите са установили, че яденето на пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни намалява риска от психични разстройства.

До това заключение те стигат след шестгодишен експеримент, преминал в наблюдение на група възрастни доброволци. Участниците в проучването били разделени в три основни групи според вида предписана диета - Диетата DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), създадена за справяне с хипертонията и високия холестерол, средиземноморска диета и диета от традиционен тип.

Резултатите от наблюдението показали, че рискът от депресия е най-нисък сред представителите на групата, която консумирала продуктите, включени в диетата DASH. Това са били предимно плодове, зеленчуци и продукти с ниско съдържание на мазнини.

Участниците, чиято диета е в голяма степен в съответствие със западната диета, харакерна с високо съдържание на червено месо, са имали най-висок процент на депресивни състояния.

Според изследователите, тяхната работа не доказва пряка връзка между диетите и намаляване риска от психични разстройства, а само демонстрира определена връзка.

Нека опитаме.