Учени разработиха нов вид порест материал, който поглъща и съхранява опасните парникови газове от атмосферата, съобщава ДПА.

В изследването, публикувано в списание Nature Synthesis, екип от учени от Университета Хериот-Уат в Единбург е създал кухи, подобни на клетки молекули, с голям капацитет за съхранение на парникови газове като въглероден диоксид и серен хексафлуорид.

Серният хексафлуорид е по-мощен парников газ от въглеродния диоксид и може да се задържи хиляди години в атмосферата.

Марк Литъл, който е един от ръководителите на изследването, обясни: „Това е вълнуващо откритие, тъй като се нуждаем от нови порести материали, които да ни помогнат да решим най-големите предизвикателства пред обществото. Например директното улавяне на въглероден диоксид във въздуха става все по-важно, защото дори когато спрем да изпускаме въглероден диоксид, все още ще има огромна нужда от улавяне на предишните емисии, които вече са в околната среда“, каза той и допълни:

„Засаждането на дървета е много ефективен начин за поглъщане на въглерод, но той е много бавен. Така че се нуждаем от човешка намеса - като създадените от човека молекули, за по-бързо и ефективно улавяне на парниковите газове от околната среда.“

Изследователите са използвали компютърни симулации, за да предвидят с точност как молекулите ще се сглобят в новия порест материал - метод, който според Литъл може да бъде допълнително усъвършенстван в бъдеще чрез използването на изкуствен интелект (ИИ), пише БТА. Той каза: „Комбинирането на изчислителни модели като нашите с нови технологии за изкуствен интелект може да създаде безпрецедентно предлагане на нови материали за решаване на най-належащите проблеми с атмосферните газове. Ако успеем да използваме ИИ, за да ги прогнозираме по-бързо и по-точно, тогава наистина ще ускорим темпото, с което откриваме нови видове порести материали, без да се налага да ги разработваме предварително в лаборатория.“

Литъл описва изследването като „важна стъпка“ към разработването на други материали и добавя, че молекулите със сложна структура могат да се използват и за отстраняване от въздуха на токсични съединения, известни като летливи органични съединения, и могат да играят важна роля в медицината.

Освен учени от Хериот-Уат, в изследването участват изследователи от Университета в Ливърпул, Имперския колеж в Лондон, Университета в Саутхемптън и Източнокитайския университет за наука и технологии.