"Лоши новини за планетата": Трите основни парникови газа -  въглероден диоксид, метан и азотен оксид, са достигнали рекордно високи нива в атмосферата миналата година, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на годишен доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

Концентрациите на парникови газове са се повишили с темпове над средните до нови рекорди през 2021 г., се посочва в доклада на СМО. Метеорологичната агенция на ООН отправя предупреждение, че времето, през което хората могат да направят необходимите промени, за да ограничат покачването на глобалните температури, изтича. 

СМО публикува годишния си доклад две седмици преди срещата на върха на ООН за климата в Египет, като има за цел да подтикне лидерите към действие.

В доклада се посочва, че повишаването на концентрацията в атмосферата на трите парникови газа - въглероден диоксид, метан и азотен оксид, е по-голямо от средното увеличение за последното десетилетие. Това означава, че всички те са достигнали нови рекордни нива. Концентрациите на основния парников газ въглероден диоксид са се повишили до 415,7 части на милион - ниво, което не е наблюдавано най-малко от три милиона години, когато Земята е била много по-топла.

Скокът на мощния в улавянето на топлината газ метан е най-високият, откакто от 1983 г. се води статистика. Метанът е вторият газ след въглеродния диоксид, който допринася за глобалното затопляне.

От прединдустриалните времена концентрациите на въглероден диоксид във въздуха са се увеличили с близо 50 процента, като САЩ, Китай и Европа са отговорни за по-голямата част от емисиите. Нивата на метана са се повишили със 162 процента до 1908 части на милиард, а на азотния оксид - с около една четвърт до 334,5 части на милион.

"Продължаващото покачване на концентрациите на основните газове, които задържат топлина, включително рекордното повишаване на нивата на метана показва, че вървим в грешна посока", каза генералният секретар на СМО Петери Таалас, призовавайки за промени в  енергийните, промишлените и транспортните системи, пише БТА. "Необходимите промени са икономически достъпни и технически възможни. Времето изтича", заяви той.

Парниковите газове са отговорни за затоплянето на планетата и предизвикват екстремни метеорологични явления като горещи вълни и интензивни валежи. За разлика от емисиите, които могат да бъдат намалени, като например чрез ограничаването на пътуванията и промишлеността по време на пандемията, голяма част от въглеродният диоксид, отделен преди десетилетия, остава в атмосферата и активира бавни процеси като покачване на морското равнище в продължение на хилядолетия.