Това, която казваме, не винаги е това, което мислим. Много от нас запазват предубежденията си в тайна, дори от самите себе си.

Предразсъдъците ни карат да правим прибързани преценки за хора и събития. Изследователи хвърлят светлина върху процесите, които протичат в мозъка, когато това се случва. Те са разкрили, че позитивното мислене за неща или хора, за които сме предубедени, отнема повече време. Футболен фен, например, се нуждае от повече време, за да свърже с положителни думи противниковия отбор, отколкото собствения си. Същото се отнася и до привържениците на различни политически партии.

Учените от Бернския университет в Швейцария са доказали, че забавянето не се дължи на допълнителен процес, както се смяташе досега. Същият мисловен процес просто протича по-бавно. Екипът е провел имплицитен асоциативен тест, който измерва несъзнателните предразсъдъци и мисловни процеси, сред 83 доброволци, поддържащи футболен отбор или политическа партия. Участниците са били помолени да асоциират положителни думи, показвани на екран, със собствените си или с противникови отбор или политическа партия. Мозъчната активност на участниците е била измерена с електроенцефалограф. Доброволците са натискали бутон, след като направят положителната асоциация.

Анализът на данните е показал, че за по-малко от секунда мозъкът извършва седем процеса от получаването на стимул - в случая показване на дума, до натискането на бутона.

Учените посочват, че броят и последователността на процесите не се променят, независимо с кого участниците в експеримента трябва да асоциират дума. Екипът е открил обаче, че някои процеси отнемат повече време, когато се прави позитивна връзка за група, от която се разграничаваме.