Не би трябвало в 21.век да робуваме на стереотипи от миналото, но е факт, че продължават да контролират живота ни. Най-смелите успяват да се извисят над тях и да следват своите пътища на щастие.

Ето стереотипите, от които на всички им е омръзнало, но въпреки това продължават да витаят във въздуха и днес.

1. Жената трябва да е женствена.

Жените по филмите обикновено се ограничават до една салата и фреш на среща с мъж и припадат от радост на най-изтъркания „женски“ подарък – плюшено мече.

Струва си също да се обърне внимание на факта, че ако една жена носи дънки, а не рокля, и (недай боже!) си пада по татуировки или къса подстрижка, това не значи, че е по-малко женствена. Може да бъде също толкова привлекателна и интересна в очите на противоположния пол, колкото и жената с букли и великолепна рокля.

2. Трябва да се задоволяваш с по-малко.

Някои хора са прекалено самокритични – не приемат подаръци от живота и са склонни да се задоволят с по-малко, когато става въпрос за избор на работа или на партньор. Готови са да правят компромиси с желанията и мечтите си. Според специалистите този тип хора страдат от постоянно чувство на неудовлетвореност.

3. Всички искат едно и също.

Желанията на човек говорят за него повече, отколкото предполагате. Според изследванията мъжете по-често копнеят за сила, власт и успех в любовта, а жените си мечтаят за щастие, привлекателна външност и добро здраве.

И въпреки това мечтите на всички хора няма как да бъдат еднакви. Един може да желае за успешен брак, друг – за шеметна кариера. Погрешен подход е да поставяме желанията на всички хора под един общ знаменател.

4. Личният живот е по-важен от кариерата.

Някои жени предпочитат да градят кариера. Но жените, които се съсредоточават върху кариерата си, се противопоставят на консервативните разбирания, че жената трябва да бъде съпруга, домакиня и майка. Жената има право да потърси щастие извън тези отредени й от памтивека роли, ако изпитва потребност за това.

5. Какво ще кажат хората?

Различните поколения обикновено имат различен поглед върху различните сфери от живота. Според психолозите коренът на нашето мнение е в моралните норми и устои, в които сме възпитани. Не трябва да плащате данък обществено мнение, ако това ви носи нещастие и неудовлетворение. Вие си имате свой път, своя съдба, свой живот. Не се отказвайте от тях заради другите.

6. Баба ти все на психоаналитици е ходила.

Днес все повече хора се интересуват от психология и душевното здраве. Да, обикновено човек се справя с проблемите си, когато ги сподели с близък човек от семейството или с приятел. Понякога обаче пропадаме във все по-дълбока бездна и не можем да се справим сами с проблемите. Тогава имам нужда от специализирана помощ. Няма нищо срамно да я потърсим.

7. Стегни се.

Специалистите изтъкват, че кризисните моменти в живота ни са също толкова важни, колкото и позитивните. Понякога, когато съдбата ни обърне гръб, не е задължително да се стягане и като роботи да продължавате напред, сякаш нищо не се е случило. Понякога е нужно да си изживеем и мъката, и кризата, за де осмислим и да излекуваме раните си.

8. Жената трябва да… Мъжът трябва да…

Обществото има навика да натоварва личността с очаквания според пола. От жената се очаква да бъде ранима и нежна. От мъжа се очаква да бъде силен и безстрашен. Само че всички тези очаквания понякога ни пречат да живеем живота си. Специалистите са категорични, че подобни стереотипи нанасят поражения върху психиката на човек.

9. Всеки иска да има деца.

Когато жената навърши 30 и все още няма нито деца, нито съпруг, започват въпросите. От родителите, от колегите, от приятелите. Независимо какви намерения се крият зад тях, обикновено нараняват човека, към когото са насочени.

Хора, които цял живота са мечтали да се задомят и да имат три прекрасни дечица, трудно биха могли да разберат как някой може да не иска такова нещо. Причините за това решение обаче могат да бъдат много и различни – нежелание, невъзможност и т.н. Представете си, че жената мечтае да се задоми, но да няма подходящия човек до себе си? Представете си, че една жена мечтае да има деца, но не може по медицински причини?

10. Никой няма да вземе разведена жена с дете.

Специалистите са категорични, че когато в брака има много проблеми, за децата е по-добре родителите да се разделят. Освен това дете, което е преживяло развод на родителите си, има същите шансове да изгради стабилно семейство, като детето, което има щастливо женени родители. Според редица изследвания пък когато човек се ожени за втори път, има много по-малка вероятност да се разведе.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side