Оказва се, че психопатите са много по-успешни лъжци от останалите хора, откри ново изследване. При тях това е естествена способност, която само чака да бъде разгърната. 

За целите на изследването учените са сравнили хора със силни и слаби психопатийни тенденции. Резултатите са показали, че психопатите са се научили да лъжат много по-бързо от останалите.

“Тежката форма на психопатия се характеризира с лъжи и манипулации, но доказателствата до момента не изясняваха дали психопатите със силна психопатия са по-добри лъжци като цяло. Според нашите данни те се научават да лъжат много по-бързо и по-добре от останалите”, коментира Робин Шао, водещият автор на изследването.

По време на тестовете участниците са били помолени да разглеждат групи от снимки, а след това - да излъжат дали са виждали човека от фотографията. Времето за реакция и мозъчните сканирания са оценили тяхното представяне.

“Когато се изрича лъжа, вярната информация трябва да бъде потисната и обърната. Съответно - това изисква серия от процеси в мозъка от порядъка на внимание, работна памет, подтискащ контрол и разрешаване на конфликти. Всички те са силно редуцирани при хората с психопатични тенденции”.

“За разлика от тях при онези с ниски и нормални нива на психопатични черти тези процеси, които са свързани с мозъчната поддръжка на лъжата, са с увеличена активност. Допълнителното усилия, което е било необходимо на техните мозъци, за да обработи неистинните реакции, може да е една от водещите причини защо те не са показали подобряване на способността за лъжене”, заключват учените от екипа.

Източник: Psy Blog