Кожата – най-големият орган в човешкото тяло – ни обгръща от глава до пети. Тя ни позволява да докосваме, да усещаме и да си взаимодействаме с околния свят. Една част от този орган обаче е далеч по-чувствителна на допир.

Ново изследване разкрива колко възприемчиви са всъщност сензорните неврони в нашите пръсти. Оказва се, че дори една-единствена гънка по тях е способна да усети кога докосваме даден обект.

„Очаквахме, че една-единствена папиларна гънка ще играе роля, но до този момент не бе доказано“, казва пред The Guardian съавторът на проучването Ева Харочка от университета Умео в Швеция.

Сензорните неврони, прикрепени към рецепторите, се намират точно под повърхността на кожата. Те ни позволяват да усещаме допир, вибрация, натиск, болка и какво ли още не. Само в ръцете ни има десетки хиляди подобни неврони и всеки един от тях разполага с рецептори върху малка повърхностна площ от кожата (т.нар. рецептивно поле).

За да картографират тези полета, изследователите са вързали ръцете на 12 здрави хора и са залепили пръстите им към пластмасови елементи по такъв начин, че да не могат да мърдат въобще. Впоследствие машина прокарва миниатюрни (широки едва 0,4 мм) конуси на разстояние от 7 мм един от друг по кожата, а екипът записва реакцията на невроните с помощта на електроди, поставени по ръцете на участниците.

По-конкретно, учените се опитват да картографират по-чувствителните зони, известни като подполета, в рамките на тези рецептивни полета.

След като изчислява площите на сензорното разпознаване на невроните и ги картографира върху пръстите, екипът открива, че широчината на площта е сравнима с тази на една гънка по самия връх на пръста.

Освен това тези подполета не помръдват, когато машината минава по тях по-бързо или по-бавно, нито пък променят посоките си, което подсказва, че въпросните чувствителни райони са прикрепени здраво към самите гънки на пръстите.

Източник: Jarocka et al., J. Neurosci, 2021

Това в първото изследване, което показва, че гънките по пръстите ни помагат да усещаме света около нас много по-прецизно. „Разполагаме с множество горещи точки и всяка една от тях откликва на детайли до 0,4 мм, което е приблизително колкото широчината на една гънка по пръста - казва Харочка пред New Scientist. – Впоследствие мозъкът ни получава цялата тази информация. Това би могло да обясни как е възможно да сме толкова ловки и пръстите ни да се отличават с толкова висока чувствителност.“

Иследването е публикувано в The Journal of Neuroscience.