Топло е, горещите слънчеви лъчи играят по нагрятата повърхност, а на вас отчаяно ви се иска да се охладите. Какво по-добро от фунийка студен сладолед, си мислите вие. Не бързайте!

Изненадващо голям брой научни изследвания свързват консумацията на сладолед, особено когато е по-студен, с крайно неприятна болка в главата и замръзване на мозъка. Теорията, която обяснява тази връзка, твърди, че усещането за болка възниква, когато студената храна влезе в досег с тригеминалния нерв, разположен в горната част на устата. Неговите три разклонения работят заедно, за да усещат и комуникират информация между мозъка и различните области на предната част на главата, включително зъбите, езика и небцето.

Усещайки чувството за студено, тригеминалният нерв влиза във връзка с небцето и - в опит да усили кръвообращението до мозъка и да го запази топъл - реагира, като разрежда кръвоносните съдове в главата. Предполага се, че този прекалено агресивен опит за затопляне на мозъка променя притока на кръв и причинява пулсиращо главоболие.