Преди биполярното разстройство бе известно като маниакално-депресивно разстройство. Новите резултати от продължително изследване разкриха, че не съществува такова нещо като една причина за разстройството. Проблемът съвсем не се свежда до химическия дисбаланс на едно химическо вещество или до едно събитие във живота. Биполярното разстройство има много общи характеристики. Това заключение идва след изследването на над 1100 души, които са били проследени в продължение на над 10 години. От тях 730 са имали биполярно разстройство.

Проблемът се характеризира с жестоки промени в настроението – това е разстройството на крайните емоционални състояния.Някой, който страда от него, често ще има периоди на много силна енергичност и въодушевление. Те могат да траят седмици или дори месеци. На другия емоционален край на разстройството са дълбоките депресии. Проф. Мелвин Мкинис, водещият автор на изследването, обяснява:

“Има много пътища към болестта и много подходи за лечение през нея. Но ние открихме, че съществуват множество биологични механизми, които я задвижват, и много интерактивни фактори от средата, които й влияят. Всичко това се комбинира за да произведе конкретния случай на болестта, така, както засяга индивидуалния пациент”.