Литият – най-лекият твърд елемент – не захранва единствено нашите батерии. Следи от него могат да бъдат открити на практика по всяка една скала на планетата ни, намираме го в нашата храна и вода. Според нов анализ това негово невидимо присъствие може да има значителен ефект върху живота ни.

Десетилетия наред литият е бил в много случаи животоспасяващо лекарство за хора с афективни разстройства (най-вече биполярно разстройство). Неговото умение да стабилизира настроенията и да намалява риска от самоубийство при тези изключително уязвими пациенти е многократно доказвано.

Дозите, използвани в психиатрията, са сравнително високи – най-малко 200 мг на ден, а страничните ефекти трябва да се следят изключително внимателно. Някои проучвания обаче показват, че дори микродози от този елемент (под 400 микрограма дневно) могат да подобрят настроението (1 мг = 1000 микрограма).

От началото на 90-те години на миналия век учените са опитвали да разберат дали литият, който принципно се среща в резервоарите с питейна вода по целия свят – може да окаже положителни ефекти върху населението. Например да намали процента на самоубийства, да спре (до известна степен) насилието и дори да ограничи появата на деменция.

През годините няколко наблюдателни и екологични изследвания намекнаха за потенциална връзка между по-високите нива на лития в обществените резервоари за питейна вода и по-ниските проценти на самоубийства при местното население.

Сега екип от изследователи от Великобритания създаде първия въобще мета анализ на всички тези проучвания потвърди тази връзка. Все още не знаем защо това е така, но резултатът е интригуващ.

„Звучи наистина обещаващо, че по-високите нива на следи от литий в питейната вода вероятно намаляват самоубийствата и имат потенциала да подобрят общественото психическо здраве“, коментира епидемиологът Анюн Мемон от Медицинското училище Брайтън и Съсекс, водещ автор на проучването.

Неговият екип е проучил внимателно литературата по темата и е подбрал 15 изследвания. След качествен синтез броят им е бил сведен до 9.

Общо взето анализът им е включвал данни от 1286 места из Япония, Австрия, САЩ, Англия, Гърция, Италия и Литва. Нивата на литий, открити в питейната вода, варират от 3.8 микрограма на литър (μg/L) до 46.3 μg/L. На някои места тази стойност е достигала над 80 μg/L.

След внимателен анализ на тези числа става ясно, че литият, който се среща естествено в питейната вода, наистина се свързва с по-ниски нива на самоубийство в района (нещо, което е известно като инверсна асоциация).

Разбира се, подобни сложни анализи не са безпроблемни. Екипът уточнява, че екологичните проучвания са проведени, за да се генерират хипотези, а не да се предоставят отговори (на практика не повдигат единствено въпроси). Освен това подробностите, свързани със социалната класа, наличието на психически заболявания сред населението и дори степента на придвижване на хората могат да повлияят на наблюдателните резултати. Да не говорим, че нивата на литий в храната ни дори не са изследвани.

„В допълнение, бутилираната питейна вода (обработена, минерална или изворна) често съдържа по-високи нива на литий от чешмяната – а връзката между излагането на лития в бутилираната вода и процента на самоубийства не е изследвана“, отбелязва екипът.

Изследването е публикувано в The British Journal of Psychiatry.