Ново изследване откри, че големи количества захар в диетата може да изграе важна роля за развитието на болестта на Алцхаймер.

Твърде голямото количество глюкоза в диетата уврежда ключов ензим, който помага да се преодолеят ранните етапи на Алцхаймер.

“Добре известно е колко вредна е излишната захар при проблеми като диабет и затлъстяване, но потенциалната връзка между нея и Алцхаймер е още една причина да сме много внимателни с приема й,” коментира д-р Омар Касаар , водещият автор на изследването.

Учените са изследвали мозъчна тъкан от хора, които имат и от хора, които нямат болестта на Алцхаймер. Те са открили, че захарта може да увреди ензима, наречен макрофаг миграция инхибиторен фактор (МИФ).

“Ние показахме, че този ензим вече е модифициран от захарта в мозъците на хора с ранни стадии на Алцхаймер. Сега изследваме дали може да установим подобни промени и в кръвта.