Въпреки популярността на високопротеиновите и палео диети, изследване показва, че точно обратното е най-добро за нас с напредване на възрастта. Нископротеиновата, високовъглехидратна диета е най-благотворна за здравето в по-късна възраст и дълголетието.

Това казва в изявление Саманта Солън-Бит, водещ автор на изследването, публикувано в научното периодично издание Cell Metabolism. В него се изяснява ролята на т.нар. фибробластен растежен фактор 21 (FGF21), наричан „извора на младостта“ - хормон, който се произвежда предимно в черния дроб.

Предишни изследвания са установили, че FGF21 играе роля в ограничаването на апетита, регулирането на метаболизма, подобряването на имунната система и удължаването на живота. В момента се използва за разработване на нови лекарства за диабет, но не е известно много за това как този хормон се задейства и отделя в тялото. Сега учени от центъра Чърлз Пъркинс към Университета на Сидни откриха, че хранителният режим, който е богат на въглехидрати и с ниско съдържание на протеини действа най-добре за повишаване на равнището на FGF21 при лабораторни мишки.

Хранителната среда, в която се повишава FGF21 зависи от баланса на протеините спрямо въглехидратите. Този баланс се оказа важен и за начина, по който хормона помага за регулиране на протеиновия глад, обясняват авторите.

Източник: Science Alert