Всеизвестен факт е, че спортът допринася за поддържането на добрата физическа форма. Ако искате обаче да се преборите със стреса и депресията, то плуването е може би най-полезно.

Ново изследване на британски учени показва, че за да намалите симптомите на различни депресивни състояния, е достатъчно да плувате между 30 и 60 минути на ден.

Хората, които плуват редовно, твърдят, че по този начин забравят по-лесно ежедневните си грижи. Нещо повече – те дори взимат решения по-бързо. Причината? Този тип спорт стимулира отделянето на ендорфин, което автоматично ни кара да се чувстваме по-щастливи и енергични.

Естествено, това не е единственото предимство на плуването

То стимулира движението на всички мускулни групи в човешкото тяло. Освен това повишава издръжливостта. Само 30 минути тренировка във водата се равнява на около 45 минути практикуване на някой друг спорт извън басейна.

Плуването е подходяща опция и за сваляне на излишните килограми, защото спортът винаги е по-здравословният избор пред гладуването. Броят изгорени калории зависи изцяло от вас и интензитета, с който провеждате своята тренировка.

Друга полза от практикуването на този спорт е подобряването на функциите на сърдечно-съдовата система. Докато плувате, тялото ви хаби повече енергия в това да снабдява организма с достатъчно кислород и това упражнение развива белите дробове.

Като се има предвид колко хора страдат от безсъние, плуването определено би им помогнало, тъй като доказано то спомага за по-хубав сън. Все пак, избягвайте да плувате вечер, защото това по-скоро ще ви попречи.