Футбол, волейбол, баскетбол, тенис и лека атлетика. Записвали сте вашето дете на различни спортове, но все още не сте открили този, който му харесва и който то да посещава с удоволствие? Знаете, че движението е важно, но нямате идея какво още да опитате?

Ще ви разкажем повече за ползите, които плуването има за децата и защо да изберете именно него. По-добър сън, по-здраво сърце и повече увереност - това са само някои от плюсовете от тази двигателна активност.

Ето и кои са шестте ползи от плуването за малките, за които вероятно не сте и подозирали!

Снимка: Shutterstock

1. По-добра координация и баланс

Плуването има множество физически ползи за децата. То ще ги направи по-силни и по-гъвкави, а балансът и координацията им ще се подобрят. Всички тези умения ще им помагат с какъвто и друг спорт да решат да се занимават и ще бъдат в техен плюс и извън басейна.

2. По-здраво сърце

Да, това наистина е вярно - упражненията във водата укрепват сърцето и всеки друг мускул в тялото на децата. Сърцето им става по-голямо и започва да кръвоснабдява техния организъм по-ефективно.

Също така проучвания показват, че плуването няколко пъти седмично може да понижи кръвното налягане в покой и да подобри функцията на кръвоносните съдове.

3. По-добър сън

Детето ви е хиперактивно и заспива трудно вечер? Плуването може да му помогне да има по-добър сън. Чудите се как е възможно това? Плуването е спорт, в който участва цялото тяло и изисква много енергия. Затова след тренировка в басейна малките ще заспиват по-лесно, тъй като ще имат нужда от почивка.

4. Безопасност

Колко безопасен е един спорт определено има значение. Това е още една причина да изберете именно плуването. То има нисък процент на контузии в сравнение с игрите или спрямо ските и фигурното пързаляне.

От друга страна, когато вашето дете се научи да плува, вие ще сте малко по-спокойни по време на лятната си почивка на морето и няма да бъдете постоянно на тръни.

Снимка: Shutterstock

5. По-добри социални умения

Тренировките по плуване са забавни и са място, на което малките ще се запознаят с много други деца и могат да открият нови приятели. Така те не само ще се научат да плуват, но и ще подобрят своите социални умения. Това ще им бъде полезно с каквото и да се занимават занапред.

6. Повече самочувствие и увереност

Друга полза от плуването е, че то ще направи малките по-уверени. Напредвайки в спорта и виждайки прогреса си с всяка изминала тренировка, те ще започнат да вярват в себе си повече и ще имат самочувствие не само във водата, но и в училище, както и във всяко друго свое начинание.

Плуването не е лесен спорт и определено е предизвикателство. То възпитава в постоянство и упоритост. Също така научава децата да си поставят различни цели. В резултат на това те стават по-уверени, защото разбират, че с труд и усилия всичко може да се постигне.

Милена Средкова / Новите родители