Плуването е дейност, която е полезна и за малки, и за големи. Същото важи и за бебетата. В последно време бебешките курсове по плуване са все по-популярни, тъй като ползите от тези занимания са наистина големи.

Какво обаче трябва да знаете преди да започнете и как да се подготвите за срещата на новороденото с водата в басейна.

Всъщност за бебетата водата е съвсем нормално състояние, тъй като в утробата те се намират именно в такава среда. И басейнът им напомня точно за усещанията, преди да се родят. Затова всичко се случва много лесно и естествено.

Снимка: Shutterstock

Кога да започнете

За да можете да вкарате бебе в басейна, е необходимо то да е навършило между 3 и 5 месеца. Дотогава пъпчето му ще се е затворило напълно и ще сте сложили повечето задължителни ваксини.

Плуването на бебето не е самостоятелно. С него влиза винаги един от родителите, а може и двамата.

Добре е да започнете постепенно – от съвсем кратко потапяне до веднъж седмично по половин час.

Къде да го практикувате

Най-добре е това да става в басейни, които са предвидили точно такива дейности.

При тях е съобразена както температурата на водата, така и на въздуха. Няма спортуващи и във водата влизат единствено бебетата с техните родители.

По принцип е желателно в басейна да не се допускат повече от 10 бебета.

Опасно ли е плуването за бебето

Не, не е опасно! През първите месеци то още помни вътрематочния живот, когато е било напълно потопено в околоплодните води. Следователно притежава естествен инстинкт за оцеляване във вода и може да плува без проблеми.

Освен това има неонатален рефлекс, известен още като рефлекс на апнея, който му помага да разпознае кога е време да затвори уста, за да не поглъща водата и да задържи дъха си по време на гмуркането.

Този спомен обаче трае до шестия месец и затова подходът към плуването трябва да се осъществи възможно най-скоро след раждането. А и няма нужда да се притеснявате, тъй като единият или и двамата родители ще бъдат постоянно до бебето.

Вреден ли е хлорът бебето

Хлорът е дезинфектант, който винаги присъства в плувните басейни. Нормално е да се притеснявате за въздействието му върху бебето и деликатната му кожа.

Но в бебешките басейни обикновено всичко е добре съобразено, така че няма място за колебания.

Задължително обаче изплакнете бебето след басейна с вода, която да отмие остатъците от хлора по кожата му.

Снимка: Shutterstock

Ползите от бебешкото плуване

В басейна детето влиза в контакт с първичната стихия, от която произхожда всичко - водата. За него това е връщане към вътрематочното измерение - комфортна среда, в която то се е чувствало защитено и в безопасност.

Това обаче не е единствената полза. Движенията, извършвани от новороденото, за да се задържи на повърхността, стимулират растежа и влияят положително върху развитието на мускулите и костите му.

Потапянето във водата е не само релаксиращо за детето, но и забавно, защото то е свободно да се движи както намери за добре. След това то обикновено спи прекрасно, тъй като плуването значително подобрява качеството на съня.

Тези занимания освобождават и ендорфини, което води до усещане за продължително благосъстояние. Апетитът също нараства и в този смисъл е много полезно за злояди или капризни деца.

Не на последно място – запознавайки се сега с водата, то няма да изпитва страх от нея в зряла възраст.

Полезни съвети

- Изберете водоустойчиви памперси за плуването на бебето.

- Докато е във водата, винаги дръжте бебето с ръце под мишниците.

- Носете със себе си няколко играчки, с които то да се забавлява във водата.

- Никога не го изпускайте, за да не се озове макар и за кратко под водата и това да го стресира.

- За да го подготвите за пълно потапяне, започнете с леко навлажняване на лицето и шията му с ръце.

- Бъдете спокойни, иначе вашата възбуда или притеснение ще се предадат на бебето.

- След плуването задължително изплакнете с вода бебето и добре го подсушете, без да пропускате и ушите. Така ще го предпазите от евентуални неразположения.

- Винаги носете две кърпи – една за излизане от басейна и друга, която да използвате след душа.

По материали от Al femminile / източник: Новите родители