Столетия изследователите се опитват да разберат най-сложния орган в човешкото тяло, но все още нямаме отговори на някои фундаментални въпроси, пише IDG.

Например, за какво използва мозъкът цялата тази енергия? Сега, невролози от IBM са открили отговор на този въпрос. Те са съставили модел на дейността му в покой – водещият изследването – неврологът Джеймс Козловски, нарича този модел „големият кръг“.

„Мозъкът консумира голямо количество енергия без да прави нищо. Това е голяма мистерия за неврологията“, казва Козловски. „Не е ефективно да се изразходва подобно количество енергия без добра причина“. Козловски обяснява, че 90% от енергията, която ползва мозъкът, е с неясно предназначение, което е доста голяма цифра, имайки предвид, че този орган ползва 20% от енергията на цялото тяло.

Козловски и екипът му предполагат, че мозъкът пуска сигнали в кръг през невронните си мрежи – подобно на градски улици по които минават непрекъснато снегорини, за да не се задръстят със сняг. Тези пътища отговарят за три основни функции на мозъка – сензорна (какво се случва), бихейвиористична (какво аз мога да направя за това) и лимбична (какво значи всичко това).

В мозъка има и зони, които отговарят за паметта и съхранението на нова информация, но Козловски смята, че голяма част от енергията отива в гореописаните три системи. Освен отговор на въпроса за енергията, има друго интересно следствие от този модел. По този начин мозъкът използва външна информация от света, за да я пуска в затворен кръг вътре в себе си. Чрез този метод може да бъде обяснена интуицията до голяма степен и способността на хората да предвиждат дадени събития на базата на предишен опит.