Остаряваме бавно, неусетно почти, но...на различни скорости. Оказва се, че различните части на тялото имат различни възрасти. Може и да го подозирате отдавна, но сега вече и науката го доказа, предава Мениджър Нюз

Изследователи от Калифорнийския университет откриха начин да определят как остаряват различните органи и системи. Методът включва изследване на човешкото ДНК, и проследяването на т. нар. „модели на метилиране”. Най-общо казано метилирането е биохимичен процес на непрекъснато образуване на молекулни връзки, който участва в почти всички функции на тялото, особено в жизненоопределящи като отговор на стреса, генетичен ремонт на ДНК, имунните реакции, производството на енергия и т.н. От няколко години метилирането е един от най-изучаваните процеси в медицината, тъй като е ключ към разработването на различни персонално прицелени и генни терапии.

Различните видове тъкани в човешкото тяло имат различни модели на метилиране и с напредването на възрастта тези модели са все по-изявени и все по-ясно „показват” измененията в количествата различни химически съединения в тях. Точно тези изменения дават възможност на учените да определят фактическата възраст на дадена тъкан. Така станало ясно, че една от най-бързо стареещите тъкани е тази на млечните жлези. Тя остарява средно с 3 години по-бързо от останалите, показват изследванията. Възможно е това да се окаже основната причина ракът на млечните жлези да е сред най-масовите при жените, доколкото раковите клетки също демонстрират преждевременно и много бързо стареене, както установили още учените.

За сметка на това пък имаме и тъкани, които винаги са по-млади от останалите. Една от тях е сърдечната тъкан, която постоянно се обновява чрез размножаването на стволови клетки и винаги е няколко години „по-млада” от всички останали части на организма. Ето ви сериозна причина да обявите на следващия си рожден ден, че сърцето ви е вечно младо!.