Някои видове бактерии могат да преживеят и най-негостоприемните условия – дори бетон, доказва ново проучване. Нещо повече - те виреят чудесно в този сух строителен материал.

Изследването показва, че тези бактерии могат да ни предупредят за предизвикваните от влага алкално-силициеви реакции (т.нар. „рак на бетона“), които довеждат до структурни проблеми. Нещо повече – на по-късен етап дори бихме могли да караме бактериите да поправят мостовете и пътищата.

Макар и предишни проучвания да показват, че бактериите могат да превърнат бетона в свой дом, учените решават да проучат по-подробно кои точно микроби се срещат в него и как тези общества вероятно се променят с течение на времето.

„Нищо не знаем за микробите в бетона – казва микробиологът Джули Марсека от Университета на Делауер. – Това е най-често използваният строителен материал в света и ние нямаме представа какво живее в него.“

Бетонът се намира в „мокри среди, канализационни системи, мостови конструкции и ние знаем, че микробите по повърхностите могат да доведат до неговата деградация. Но какво има в него и правили нещо? Може ли да ни разкрие някаква информация?“

За целта на проучването Марсека и нейните колеги използват 40 бетонни цилиндрични проби. Всяка една от тях е приблизително с размера на еднолитрова бутилка. Някои са изградени от бетонна смес, податлива на разрушителните алкално-силициеви реакции, докато други – с леко променена формула, която би трябвало да предпазва бетона от тези реакции.

Те поставят пробите на покрива на лабораторията и ги наблюдават редовно за период от две години. В края на краищата откриват (посредством ДНК анализ), че най-често срещаните бактерии са Proteobacteria, Firmicutes и Actinobacteria. Вероятно 50-60% от тях са дошли от суровите материали (особено от чакъла), казват учените.

Екипът установява, че разнообразието от микроби намалява с течение на времето, макар че някои бактерии отново възвръщат числеността през определени сезони (това вероятно показва, че наличността на източниците на храна също се променят).

„С какво се хранят? – пита Марсека. – Възможно е да поглъщат мъртвите тела на останалите микроби. Ако няма какво да ядат, някои от тях могат да образуват спори или да формират латентен клетъчен тип, който не прави нищо, докато не завали – тогава започва да се храни с колкото храна успее, след което отново преминава в латентно състояние.“

Разликите в бактериите, открити в двата различни типа бетон, е съвсем малка, макар че някои видове микроби, изглежда, предпочитат стандартната смес. Изследователите се надяват, че по-нататъшните проучвания ще спомогнат за идентифицирането на потенциално нестабилни структури единствено и само по съдържанието на бактериите в тях –преди появата на каквито и да било пукнатини.

Изследването е публикувано в mSystems.

Източник: Science Alert