В тълковния речник за думата „обсесия“ ще прочетем описанието натрапчива тревожност, свързана с идея-фикс, нежелано чувство или емоция, често придружено със симптоми на тревога и безпокойство; натрапчива, често безпричинна идея или емоция, обсебване.

Обсесията е състояние, което завладява ума на човека, който автоматично става подвластен на тревожните си мисли. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността, и нищо не е в състояние да го отклони от това.

Знаете ли обаче, че съществува състояние на мозъка, което ви принуждава да се шегувате, да правите каламбури, да се подигравате дори понякога? Учените невролози го разпознават като патология.

Ако е засегнат десният фронтален лоб на мозъка ви, е възможно да развиете състояние, познато като Witzelsucht, което на немски означава „пристрастеност към шегуване“. Подобно състояние не е опасно за здравето, но може сериозно да навреди на живота ви – ако постоянно досаждате на другите с шеги и вицове, ако ги изричате в най-неподходящи моменти като например интервю за работа или по време на погребение или в друга ситуация, когато не би трябвало да се шегувате. Това със сигурност ще ви злепостави и би се отразило неблагоприятно на мнението на околните за вас.

Няколкото случая, описани в неврологичната литература, са свързани с увреждане на дясното полукълбо на мозъка. Познат е случай, при който след прекаран мозъчен инсулт съпругът развива неконтролируемото желание да разказва вицове и дори будел жена си посреднощ само за да й каже някой виц. Впоследствие, за да не нарушава съня й, започнал да ги записва в тетрадка. При друг случай мъж развива обсесивното желание да разсмива другите, като едновременно с това искрено се забавлява на собствените си шеги, но никога на чуждите.

В човешката психика смехът работи независимо от чувството за хумор. Важно е да се има предвид, че Witzelsucht трябва да се разграничава от "патологичния смях", при който пациентите започват да се смеят "от нищо" и смехът им е несъвместим с тяхното "настроение и емоционален опит" – това е изкуствен, почти неволеви смях. При Witzelsucht смехът е истински и неподправен - пациентите наистина намират собствените си шеги за смешни и забавни.