Или какво е общото между болните от порфирия и вампирите?

Порфирията е наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин.

Страдащите от тази болест не могат да понасят слънчева светлина, защото под въздействиете на слънчевите лъчи кожата им започва да се покрива с мехурчета и предизвиква силно дразнение. Но какво общо има това с мрачната слава на Дракула? Според учените е много вероятно митовете и поверията за вампири всъщност да свидетелстват за хора, страдащи от рядка болест на кръвта, известна с медицинското име порфирия. Това е наследствено, генетично заболяване, което се дължи на нарушения в биосинтеза на химичното вещество „хем” – съставна част на хемоглобина, отговорен за транспортирането на кислорода чрез кръвта. Съществуват няколко вида порфирия, които се различават по степента и вида на проявяваните симптоми. Най-честите симптоми са:

- стомашни проблеми (стомашно разстройство, болки, спазми, запек, повръщане);

- неврологични и психични разстройства (мускулни спазми, мускулна слабост, халюцинации, припадъци, депресия, тревожност, параноя);

- проблеми с кожата (сърбежи, обриви, зачервявания, мехури, лющене, лесно изгаряне на слънце);

- анемия (понижен хемоглобин в кръвта, водещ до изсветляване и загуба на естествения цвят на кожата);

- фоточувствителност (непоносимост към слънчева и ярка изкуствена светлина);

- промяна в цвета на урината (потъмнява и придобива червеникав оттенък).

При някои пациенти се наблюдават и болки в гръдния кош, високо кръвно налягане, ускорен пулс, ускорен растеж на космите и косата. Понякога венците оголват зъбите и създават илюзията за тяхното неестествено удължаване (вампирски зъби).

Открива се и още един паралел между легендите за Дракула и заболяването порфирия – реакцията на чесън. Според народните поверия чесънът е най-мощното оръжие срещу вампири. А при хората с порфирия лютивите скилидки активират ензим, който унищожава безценния за такива пациенти „хем”.

Болните от порфирия са психически нестабилни, със странен поглед, който може да се изтълкува и като зловещ. Понякога дори нападат хора и се опитват да ги хапят. Всичко това много прилича на легендите за вампирите, нали?