Хипертрихозата, наречена още синдром на върколака, представлява прекомерен растеж на косми, включително и по онези участъци на тялото, където по принцип не би трябвало да ги има. Болестта е следствие на черепно-мозъчни травми, мозъчни съдови нарушения, ендокринни и нервни заболявания. Възможно е обаче и да е симптом на онкологично заболяване. Така болните приличат направо на върколаци – единствено им липсват остри зъби и нокти (макар че и това с ноктите може да се постигне при добро желание).
В много случаи прекомерното окосмяване се проявява след изгаряния, след дълго носене на гипсови превръзки, също върху участъци от разчесваните след ухапвания от насекоми, при оточни места, след инжекции с различни ваксини или при венозна недостатъчност.

При жените растежът на дълги косми може да е от мъжки тип (хирсутизъм). Това състояние обикновено се наблюдава при заболяване на яйчниците, надбъбречните жлези или се дължи на вродени и психически фактори.

Любопитно:

Първият регистриран случай на хипертрихоза (известна още като синдром на върколака) в историята на медицината, е този на момче на име Петрос Гонзалес, живеещо на Канарските острови. Това заболяване е документирано официално в края на 15. Век.

Една от страдащите от този синдром е Абис ДеДжизъс. По нейното лице са поникнали тъмни косми още когато е била на 2 годинки. Докторите са я диагностицирали с Хипертрихоза или Синдром на върколака.

Друг случай има в Мексико, където цяло семейство си предавало гена на Върколашкия синдром и имало окосмяване абсолютно навсякъде. На двама братя от фамилията дори е била предложена роля в „Досиетата Х“, но болните отказали.

Рекорд в историята на заболяването бележи т.нар. космато семейство от Бирма. В него цели четири поколения са носители на болестта.