Когато Елена Скоко родила своята дъщеричка преди три години, тя почувствала болка. Но и още нещо: вълни от удоволствие с такава интензивност, че може да се сравняват с оргазъм, пише Live Science.

"Усещането беше за поредица от вълни, изпълващи ме с щастие, които просто преминаваха през мен", спомня си Скоко, която е авторка на "Спомените от едно пеещо раждане".

Въпреки че обикновено раждането се асоциира с болки и физически дискомфорт, това не е първият случай, когато жени описват усещане за екстаз и оргазъм. Това твърди и ново проучване, публикувано вчера в специализираното издание Sexologies, според което по данни на акушерки в Съединените щати при 0.3 процента от ражданията родилките получават оргазъм.

"От анатомична гледна точка оргазмът при раждане не е изненадващ", коментира проф. Бари Комисарук, преподавател по психология в университета Рътгерс, щата Ню Джърси. "Всъщност интензивната стимулация на вагиналния канал при раждането може да работи именно за да блокира болката".

"Хората често са скептични към идеята за оргазъм по време на раждане, но това не е така", добавя Дебра Паскали-Бонаро, която е сред най-известните активисти за раждането по естествен път.

Сега новото проучване, извършено от френски учени, е първото сериозно научно доказателство, че определен брой от жените изпитват оргазъм при раждане. Учените са влезли във връзка с 956 френски акушерки, които на свой ред са попълнили доклади за 206 000 раждания, на които са помагали.

"Резултатите утвърждават факта, че подобно удоволствие съществува", пише в доклада, според когото в 668 случая е бил изпитан пълен оргазъм, а в други 868 родилките са усетили знаци на удоволствие. Според учените е възможно тези цифри да са дори по-високи, ако на въпросите отговарят не акушерките, а самите майки.