Възможно ли е изпражненията да са ключът към „вечната младост“? Може би не е толкова странно (и неприятно), колкото звучи на пръв поглед.

Според ново проучване, публикувано в Nature Aging, трансплантирането на чревна микрофлора от млади на стари мишки е обърнало някои от ефектите, асоциирани със стареенето на мозъка. Учени от APC Microbiome Ireland (APC) към Университета в Корк (UCC) извършиха фекална трансплантация, като прехвърлиха бактерии от стомашно-чревния тракт на млада мишка (3-4 месеца) в стара (19-20 месеца) и обратното.

По-възрастната мишка, която е получила чревните бактерии от по-младата, започва да проявява биомаркери, включително метаболити и модели на генна регулация, които човек би могъл да наблюдава у млада мишка. Нещо повече – фекалните транспланти от по-младата подобряват поведението на по-старата, която успява да се справи по-добре когнитивни тестове, оценяващи нейната памет, тревожност и способност да научава нови неща. Трансплантите, прехвърлени от старата в младата мишка обаче не оказват никакъв ефект.

Чревната микрофлора е екосистема, включваща трилиони бактерии, вируси, археи и гъби, които живеят в стомашно-чревния тракт на хората и животни. Скорошно изследване показва, че броят на „чуждите“ микроби и човешките клетки в човешкото тяло е съпоставим. По отношение на генетичен материал човешкото тяло е дом на повече бактериални, отколкото човешки гени.

При всеки един от нас тази сложна система от микроорганизми е тясно свързана с мозъка и тялото. Тя играе ключова роля при нашия метаболизъм, имунна система и мозъчна функция. Вероятно дори оказва влияние върху нашата личност. В зряла възраст чревният микробиом остава сравнително стабилен. Той обаче се променя и разнообразието му намалява с течение на годините. Също така, изглежда, промените в нашия чревен микробиом биха могли да предскажат колко добре ще остареем.

Според авторите техните открития показват, че манипулирането на трилионите микроорганизми, които живеят в стомашно-чревния ни тракт, би могло потенциално да ни предпази от асоциирания с остаряването когнитивен спад (и дори да обърне ефектите му). Засега това се наблюдава единствено при мишки, но екипът се надява, че обещаващите резултати ще проправят път към изследвания и у хора.

Източник: IFLScience