Учените са открили следния парадокс: въпреки, че депресията има един често срещан симптом, непрекъснато споделян от страдащите от разстройството, повечето хора не са информирани за него.

При повечето хора, които са страдали от различни видове разстройства на настроенията, като например депресия, се е наблюдавало т.н. объркано мислене. Мащабно изследване е потвърдило, че това е реален ефект при депресията.

Изследването е тествало концентрацията при 612 жени, две трети от които са били клинично депресирани или са страдали от биполярно разстройство. Резултатите са показали, че жените, които са страдали от разстройства на настроенията са се представили по-зле на теста.

Почти всички, които са се представили в най-слабите 5% на теста са имали разстройства на настроението. Мозъчни сканирания са били проведени при 52 от жените и са показали нива на активност в тази област на мозъка, която отговаря за паметта, разсъжениято и разрешаването на проблеми, които са били извън нормата.

Резултатите от изследването подкрепят идеята, че хората, които изпитват разстройства в настроението от различен тип наистина страдат от объркано мислене. 

Science Alert