Климатът се оказа още един фактор, който може да повлияе на теглото на новороденото.

Ако по време на бременността времето навън е твърде студено или горещо, бебето, макар и да е износено и родено в термин, може да е твърде малко. Това установи екип на Националния институт за детско здраве и развитие на човека на САЩ.

Учените изследвали различни причини за раждането на деца с ниско тегло - по-малко от 2,5 кг. при доносени новородени, когато бременността е продължила поне 37 седмици. Те анализирали данни от 220 хиляди бебета, родени в 19 болници на САЩ между 2002 и 2008 г., като взели предвид данни за средните дневни температури в различните райони, в които били болниците. И проследили средните температури на въздуха за всеки триместър на бременността, както и средните температури по време на цялата бременност. Така била направена оценка на риска за всяко новородено.

Понятията „твърде топло“ или „много студено“ варират в зависимост от средната температура на въздуха за всеки район.

Например в щата Масачузетс за необичайно студено – през втория триместър на бременността се считат температури от минус 3 градуса, за Лос Анджелис – минус 13, а за Маями – под 21 градуса.

Оказало се, че ако през втория и третия триместър на бременността времето е било твърде студено, или ако през третия триместър е било необичайно топло, рискът бебето да се роди с тегло под нормата е с 18-31% по-висок, в сравнение умерените температури в този етап на бременността.

А ако тази температурна аномалия продължи през цялата бременност, вероятността бебето да се роди с ниско тегло е 2,5 пъти по-висока, в сравнение с обичайните температури. И резултатите остават непроменени като се вземат предвид много фактори, които по принцип оказват въздействие на теглото на бебето в утробата – пол, индекс на тегло на майката, наследственост и т.н.

Така учените стигнали до заключение, че рискът за раждане на доносено бебе, но с ниско тегло наистина нараства, когато по време на бременността времето е твърде студено или твърде топло.

На какво се дължи това, все още няма категоричен отговор.

Възможно е екстремално ниските температури да затруднят кръвоснабдяването на матката. Което се отразява на ръста на бебето. Засега това е хипотеза.

„И докато ние не изясним причината, бременните е добре да намалят престоя на вън, ако е твърде горещо или много студено", коментрира Паулина Мендола, ръководител на проучването.То е публикувано в специализираното издание Environmental Research.

Източник: Новите родители