Коя е най-добрата температура, която да поддържате у дома, в стаите, в които живеете, в тези, в които спите, когато го къпете или когато детето има температура, през лятото, през зимата или при пътуване с кола?

Много въпроси, които истински вълнуват родителите, които за първи път имат дете. При второ и трето те вече добре знаят какво да правят, но сега все още се учат.

И така, какво трябва непременно да знаете и спазвате по отношение на температурата на дома.

Вероятно ви е направило впечатление, че когато бебето се роди в някой от зимните месеци, в болницата е доста топло. И логично идва въпросът – така ли трябва да бъде и у дома?

Нека видим коя е най-добрата температура, която да поддържате, и да опитаме да отговорим на многото съмнения, които могат да ви нападнат в тези първи месеци.

Защо може да им е студено

През първите седмици от живота си кърмачетата не са много добри в терморегулацията.

Това е умение, което те придобиват, когато малко пораснат и станат на около три месеца.

Следователно през тези първи седмици у дома, те могат да страдат от студа, тъй като телесната им повърхност е в по-голяма пропорция спрямо теглото им.

Коя е правилната температура

Ако бебето се бори да поддържа телесна топлина, то може да стане неспокойно, честотата на дишането му се увеличава и е много вероятно да плаче.

Затова е добре да поддържате правилната за него температура у дома.

През зимата е най-добре да бъде около 20 и 22 градуса, а през лятото между 20 и 23 градуса.

Влажността на въздуха

Много важно е въздухът да не бъде прекалено сух, особено през зимата.

Сухият въздух изсушава слузта, присъстваща в дихателните пътища на детето, необходима за изхвърлянето на праха и микробите, които то вдишва.

Поради тази причина сухият въздух може да предизвика дразнене и инфекции на дихателните пътища.

Колко топло трябва да поддържате при къпане

Независимо къде къпете бебето, температурата трябва да бъде същата като в стаята, в която то спи – тоест около 20-22 градуса.

А температурата на водата трябва да е около 36-37 градуса.

Новите родители