1. Не усещат соления вкус

Бебетата се раждат с добре развити вкусови рецептори, но не и за солено. Изследвания показват, че те не разпознават соления вкус до около четиримесечна възраст. Що се отнася до останалите вкусове, те са доста чувствителни – което обяснява популярността на клипчетата, в които бебе опитва лимон за първи път.

2. Те плачат, но без сълзи

Бебетата нямат функционални слъзни канали в първите три – до дванадесет – седмици. Въпреки това, те имат произвеждат „базални сълзи“ - този тип сълзи, които предпазват очите ни от сухота.

3. Нямат капачки на колената Ако направите рентгенова снимка на краката на бебе – няма да видите нищо там, където трябва да са капачките – или ще видите мънички петънца. Причината – всички кости започват развитието си като хрущяли, които се втвърдяват в течение на времето. И тъй като хрущялите не се виждат на рентгеновите снимки, изглежда сякаш бебетата нямат капачки на коленете.

4. Имат повече кости от възрастните

Много повече: около 300, в сравнение с нашите 206. Причината е свързана с липсата на капачки на коляното – някои от отделните кости се сливат впоследствие, докато се втвърдяват през месеците и годините след раждането. Например – черепът започва развитието си като няколко отделни кости, който се сливат в една кост на около двегодишна възраст.