Да, може да звучи като странно подреждане на приоритетите. Но ако се развие лош сценарий и някой ден край вас възникне ядрен конфликт, ще е от жизненоважно значение да знаете какво да правите, за да оцелеете. Както и какво - не!

Съвсем наскоро ви представихме видео, което разказва надълго и нашироко как можем да увеличим шансовете си за оцеляване. Според NPR обаче, изглежда, то не включва нещо много важно.

В случай на ядрена война не трябва да използвате балсам за коса.

Да, знаем – на фона на цялата потенциална разруха едва ли ще имате време да се спрете и да си кажете: „Еха, косата ми днес е доста мазна“. По-скоро говорим за онези доста добре подготвени членове на обществото. Знаете ги, онези, които вече са си направили ядрен бункер в мазето и са се заредили с провизии. По-находчивите от тях може да са си взели както шампоан, така и балсам за коса. В края на краищата, ако искаш да докажеш на всички, че си се подготвил максимално за постапокалиптичния свят, можеш да го направиш единствено с един добре поддържан перчем, нали? Но защо не е добра идея да се използва балсам за коса в радиоактивната пустош?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) причината няма директна връзка с ударната вълна на огненото унищожение. При всички положения вероятно би било късно за спазването на каквито и да било съвети. Не. Причината е свързана с невидимата заплаха след ударната вълна. А именно - радиационната зараза.

Балсамът улеснява залепването на радиоактивните субстанции към косата и по-специално – към микроскопичните пукнатини по повърхността на всеки косъм.

Е, вече знаете. Настане ли ядрена война, балсамът за коса директно в кошчето! Точка!

Неприятно, нали? Когато компаниите казват, че техните продукти ще придадат на косата ви „здравословен блясък“, едва ли имат предвид точно това.

Вместо балсам за коса специалистите съветват да ползвате шампоани или сапуни, за да измиете радиоактивните частици колкото се може по-скоро. Освен това допълват, че ако сте навън, когато бомбата падне, трябва да свалите всички свои дрехи.

„Премахването на външния пласт дрехи може да отстрани до 90 процента от радиоактивния материал", допълват от CDC.

Ех. Кофти коса, без дрехи? Хора, правете любов, а не война.

Източници: IFLScience, Science Alert